Inspekcja handlowa wysłała swoich przedstawicieli do lokali gastronomicznych zlokalizowanych głównie w miejscowościach turystycznych. Wyniki kontroli za 2021 r. zaskoczyły. Tak złej sytuacji się nie spodziewano.
– Jest gorzej niż się spodziewaliśmy. Prawie połowa restauratorów w rejonach turystycznych popełnia błędy – poinformował UOKiK po kontroli przeprowadzonej przez Inspekcję Handlową w lokalach gastronomicznych. W rezultacie nałożono blisko 130 kar pieniężnych na łączną kwotę przekraczającą 70 tys zł., 73 mandaty karne na łączną kwotę 12,4 tys zł oraz 32 wnioski do sądów rejonowych.
Kontrola objęła 360 lokali gastronomicznych w miejscowościach turystycznych, w tym dwie stacje paliw łączone z gastronomią i handlem. Nieprawidłowości stwierdzono w co drugiej firmie.
Właściciele biznesów gastronomicznych zostali ukarani na łączną kwotę 70 426 zł. Do sądu skierowano 32 wniosku o ukaranie sprawców wykroczeń.
Przejrzeliśmy wyniki kontroli UOKiK. Oto, jak oszukują restauratorzy
Kontrolerzy odkryli, że w czasie przygotowywania posiłków, wykorzystywano inny składnik niż ten, który znajdował się w menu. Przykład? W lokalach stosowano krem dekoracyjny zamiast bitej śmietany, sery twarde zamiast parmezanu, sery wędzone zamiast oscypka, czy baraninę zamiast jagnięciny.
Do rachunków klientów doliczano opakowanie produktu. W rzeczywistości klient go nie otrzymywał.
Lokale gastronomiczne stosowały niższe ceny alkoholi w jadłospisach, a pobierały przy kasie w rzeczywistości wyższe opłaty za „produkty z procentami”
W menu nie wpisano ponad 6289 potraw, które oferowano do sprzedaży (klienci nie znali wcześniej cen tych produktów). 22% napojów była sprzedawana bez informacji o nich w jadłospisie
Prawie 450 potraw, które sprzedawano w lokalach gastronomicznych w opakowaniach jednostkowych (np. pakowane pierogi, lody itd.) nie zawierało informacji o cenach
Az 714 napojów alkoholowych i bezalkoholowych nie miało oznaczenia ile kosztują
Zdarzało się, że klient nie wiedział w momencie zamówienia, że lokal dolicza 10% za serwis
Kontrolerzy wykryli przedsiębiorców, którzy prowadzili działalność gastronomiczną bez zarejestrowania jej w odpowiednich rejestrach.
Część przedsiębiorców używała wag bez legalizacji lub do użytku domowego, które nie podlegają tak restrykcyjnym wymaganiom legalizacyjnym.
Lokale gastronomiczne oferowały alkohol nie posiadając zezwolenia na sprzedaż alkoholu lub kupowały go od kontrahentów, którzy nie mieli zezwolenia na hurtowy obrót alkoholem.
Prawie 20% lokali nie było wyposażonych w obowiązkowe oznaczenia dotyczące szkodliwości spożywania alkoholu. W kilku nie było podobnych tabliczek odnoszących się do palenia tytoniu
Wciąż zdarzają się lokale z przeterminowaną żywnością
W linku lista lokali, w których wykryto nieprawidłowości
Informacja_z_kontroli_gastronomii_-_wykaz_podmiotów,_u_których_stwierdzono_nieprawidłowości