Szukasz pracowników, a wśród zainteresowanych pojawiło się kilka ciekawych kandydatur? Zanim zaczniesz umawiać się na rozmowy, sprawdź czy aplikacje zawierają wszystkie niezbędne elementy. CV bez klauzuli RODO nie możesz wykorzystać.

Dlaczego CV bez klauzuli RODO nie możesz wykorzystać

CV to dokument zawierający bardzo dużo informacji. Nie chodzi tylko o personalia i dane kontaktowe, ale i historię edukacji, doświadczenie zawodowe czy dodatkowe umiejętności.

CZYTAJ TAKŻE: Pięć sposobów by wyłapać fałsz w CV

Gdy zbierasz i wykorzystujesz informacje zawarte w CV przetwarzasz dane osobowe, a ta czynność jest uregulowana przepisami Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych. W związku z czym ciążą na tobie konkretne obowiązki. Przede wszystkim dopiero klauzula daje adresatowi prawo do wykorzystania przesłanych danych, w tym numeru telefonu czy adresu mailowego. Sam fakt przesłania informacji nie upoważnia do skorzystania z nich.

CZYTAJ TAKŻE: Rekrutacja zgodna z prawem. O co możesz zapytać, a co lepiej przemilczeć

Jaka klauzula RODO w CV

Dołączanie do dokumentów rekrutacyjnych odpowiednio sformułowanej klauzuli jest obowiązkiem kandydata. Powinność nie została jednak ujęta w przepisach prawa pracy, dlatego ciągle zdarzają się aplikacje bez stosownej wzmianki. Jedyne co może z taką kandydaturą zrobić rekruter to wyrzucić ją do kosza. Nawet gdyby okazało się, że jest to najlepsza osoba na oferowane stanowisko. Dlatego pierwszym krokiem, jaki zrobisz po zebraniu wszystkich nadesłanych CV powinna być segregacja na te z klauzulą i bez.

CZYTAJ TAKŻE: Przedwstępna umowa o pracę. Czy można karać za to, że pracownik nie podejmie zatrudnienia?

Klauzula RODO może pojawić się w dwóch formach: krótszej i dłuższej, obie są poprawne i obie umożliwiają ci skontaktowanie się z wybraną osobą.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu prowadzenia rekrutacji na aplikowane przeze mnie stanowisko.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji (zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 roku o ochronie danych osobowych (Dz. Ustaw z 2018, poz. 1000) oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO).

Klauzula RODO także do kolejnych rekrutacji

To, że kandydat opatrzył przesłane do ciebie CV jedną z wyżej wymienionych klauzul oznacza, że spokojnie możesz rozważać jego aplikację na jedno stanowisko wskazane w ogłoszeniu o pracę. Po zakończeniu procesu rekrutacji powinieneś zniszczyć podanie. Abyś mógł przechować CV i wykorzystać je w przyszłej rekrutacji, dokument powinien zawierać na to zgodę.

CZYTAJ TAKŻE: Rekrutacja a Covid-19. Jak szukać pracowników żeby nie być „januszem biznesu”??

Wyrażam też zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w przyszłych procesach rekrutacyjnych.

Fakt, że otrzymałeś CV nie oznacza, że możesz z nim zrobić co zechcesz. Dopiero stosowne zgody udzielone przez osobę, której dane cv zawiera pozwalają na włączenie jej do rekrutacji.