magazyn-firma
2 min. czytania

CV bez klauzuli RODO musisz wyrzucić do kosza

cv
Autor
Anna Nowakowska
Opublikowano
15 02 21
Z tego artykułu dowiesz się:

Szukasz pracowników, a wśród zainteresowanych pojawiło się kilka ciekawych kandydatur? Zanim zaczniesz umawiać się na rozmowy, sprawdź czy aplikacje zawierają wszystkie niezbędne elementy. CV bez klauzuli RODO nie możesz wykorzystać.

Dlaczego CV bez klauzuli RODO nie możesz wykorzystać

CV to dokument zawierający bardzo dużo informacji. Nie chodzi tylko o personalia i dane kontaktowe, ale i historię edukacji, doświadczenie zawodowe czy dodatkowe umiejętności.

CZYTAJ TAKŻE: Pięć sposobów by wyłapać fałsz w CV

Gdy zbierasz i wykorzystujesz informacje zawarte w CV przetwarzasz dane osobowe, a ta czynność jest uregulowana przepisami Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych. W związku z czym ciążą na tobie konkretne obowiązki. Przede wszystkim dopiero klauzula daje adresatowi prawo do wykorzystania przesłanych danych, w tym numeru telefonu czy adresu mailowego. Sam fakt przesłania informacji nie upoważnia do skorzystania z nich.

CZYTAJ TAKŻE: Rekrutacja zgodna z prawem. O co możesz zapytać, a co lepiej przemilczeć

Jaka klauzula RODO w CV

Dołączanie do dokumentów rekrutacyjnych odpowiednio sformułowanej klauzuli jest obowiązkiem kandydata. Powinność nie została jednak ujęta w przepisach prawa pracy, dlatego ciągle zdarzają się aplikacje bez stosownej wzmianki. Jedyne co może z taką kandydaturą zrobić rekruter to wyrzucić ją do kosza. Nawet gdyby okazało się, że jest to najlepsza osoba na oferowane stanowisko. Dlatego pierwszym krokiem, jaki zrobisz po zebraniu wszystkich nadesłanych CV powinna być segregacja na te z klauzulą i bez.

CZYTAJ TAKŻE: Przedwstępna umowa o pracę. Czy można karać za to, że pracownik nie podejmie zatrudnienia?

Klauzula RODO może pojawić się w dwóch formach: krótszej i dłuższej, obie są poprawne i obie umożliwiają ci skontaktowanie się z wybraną osobą.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu prowadzenia rekrutacji na aplikowane przeze mnie stanowisko.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji (zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 roku o ochronie danych osobowych (Dz. Ustaw z 2018, poz. 1000) oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO).

Klauzula RODO także do kolejnych rekrutacji

To, że kandydat opatrzył przesłane do ciebie CV jedną z wyżej wymienionych klauzul oznacza, że spokojnie możesz rozważać jego aplikację na jedno stanowisko wskazane w ogłoszeniu o pracę. Po zakończeniu procesu rekrutacji powinieneś zniszczyć podanie. Abyś mógł przechować CV i wykorzystać je w przyszłej rekrutacji, dokument powinien zawierać na to zgodę.

CZYTAJ TAKŻE: Rekrutacja a Covid-19. Jak szukać pracowników żeby nie być „januszem biznesu”??

Wyrażam też zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w przyszłych procesach rekrutacyjnych.

Fakt, że otrzymałeś CV nie oznacza, że możesz z nim zrobić co zechcesz. Dopiero stosowne zgody udzielone przez osobę, której dane cv zawiera pozwalają na włączenie jej do rekrutacji.

To Cię zainteresuje

13 01 23

Tylko u nas: Onesano. Znana spółka giełdowa zmienia formułę działalności

Onesano jest innowacyjnym producentem naturalnych suplementów diety. Innowacyjna spółka giełdowa stawia na nowe technologie, a w tym roku…

Grupa Żywiec podnosi kaucję za butelki. Sklepy będą chętniej przyjmować opakowania?

Grupa Żywiec zapowiedziała, że od lutego kaucja za butelki wyniesie 1 zł. To o 100 proc. więcej niż…
żywiec

Siedziba firmy - jaki adres jednoosobowej działalności gospodarczej wybrać.

Siedziba firmy to jeden za ważniejszych wyborów dla przedsiębiorcy. Jeśli zastanawiasz się jaki adres jednoosobowej działalności gospodarczej wybrać?…
siedziba firmy

Akcesoria biurowe niezbędne w każdym biurze

Uporządkowane, kompleksowo wyposażone biuro, w którym wszystko leży na właściwym miejscu – to bez wątpienia pożądane warunki do…

Deficyt pracowników. Pełna lista zawodów, w których brakuje rąk do pracy

W wielu branżach deficyt pracowników to wciąż normalność. Oto pełna lista zawodów, w których brakuje rąk do pracy.…
praca

Kalendarz dni wolnych od pracy. Kiedy jest ustawowo wolne?

Osoba prowadzącą działalność gospodarczą rzadko ma przerwy w pracy. Jeśli jednak zatrudniasz pracowników, pokaż wszystkim kalendarz dni wolnych…
dni wolne od pracy

Magazyn Firma

Magazyn Firma to serwis dla przedsiębiorców sektora MŚP. Prosto, konkretnie i praktycznie pokazujemy to, co ciekawe w zarabianiu pieniędzy.

Odwiedź nas na:

Magazyn Firma 2022. All Rights Reserved.
magnifier