magazyn-firma
2 min. czytania

Dofinansowanie posiłków – tego chcą pracownicy

jedzenie na wynos
Autor
Anna Nowakowska
Opublikowano
14 05 21

Benefity dla zatrudnianych osób zyskują na popularności. Zamiast wymyślać kolejne atrakcje, zajrzyj na listę pracowniczych życzeń. Znajdziesz na niej między innymi dofinansowanie posiłków.

Co jeść w trakcie pracy

Kiedyś obowiązkowe były kanapki i herbata w termosie, potem lunche i domowe obiady w pudełkach. W między czasie przekąska kupiona u Pana Kanapki. Tak wyglądały biurowe realia. Żywieniowe upodobania pracowników ewoluują wraz z poziomem wynagrodzenia, tempem życia i okolicznościami. Pandemia spowodowała, że biura zostały zastąpione przez domy. A coraz większej grupie pracowników zamiast lunchu na mieście marzy się dofinansowanie posiłków.

Przeciętny pracownik spędza na wykonywani zawodowych obowiązków 8 godzin dziennie. To jedna trzecia doby. Tymczasem okazuje się, że praca zdalna jest jeszcze bardziej absorbująca. W tym czasie zjedzonych zostanie około trzech posiłków.

CZYTAJ TAKŻE: 10 niedrogich benefitów dla pracowników

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez ABR SESTA i Fitness Catering pandemia zmieniła nastawienie do jedzenia na wynos. Polacy zamawiają go coraz więcej. I nie chodzi wcale o udział w akcji #wspieramgastro.

Pandemia a zamawianie jedzenia

Zamknięcie spowodowane państwowymi zakazami i mocno ograniczona ilość atrakcji spowodowały, że jedzenie dostarczone do domu z restauracji stało się namiastką dawnego życia. Kiedy to wyjście na kolację czy kebaba nie stanowiły żadnego problemu. Teraz przynajmniej dania na talerzu przypominają o straconej wolności.

Ale to nie jedyny powód wzrostu zainteresowania dowożonymi posiłkami. Polacy są zmęczeni gotowaniem i listą obowiązków jakie na nich spadła. Poza tym, ci którzy chodzili codziennie na lunche są przyzwyczajeni do jedzenia gotowych potraw. Samodzielne przygotowywanie posiłków to dla nich strata czasu, na którą nie mają ochoty. Dlatego ci, których na to stać korzystają regularnie z oferty gotowych dań. A większość, bo aż 50 procent badanych wymiennie gotuje i zamawia jedzenie.

CZYTAJ TAKŻE: Sprawdź czy jesteś super szefem. Te 5 cech cenią pracownicy

Jak widać odnotowany wzrost zamawianych posiłków spowodowany jest wieloma czynnikami. Aż jedna trzecia ankietowanych deklaruje, że zamawia więcej jedzenia na wynos niż dotychczas. I chociaż wzrost częstotliwości najbardziej widoczny jest wśród ludzi młodych – aż 48 procent, to dotyczy każdej kategorii wiekowej. Także osób 55+, gdzie jest na poziomie 24 procent.

Dofinansowanie posiłków przez pracodawcę

Pomysł jest już wykorzystywany przez część firm – 15 procent. Jak wykazało badanie, dofinansowanie posiłków znajduje się na liście najbardziej pożądanych przez pracowników benefitów. Aż 63 procent pytanych przyznało, że takie udogodnienie byłoby dla nich interesujące. Z czego nieco większe zainteresowanie wykazały kobiety.

CZYTAJ TAKŻE: Brak pizzy jako dyskryminacja. Polka wygrała fortunę

Co ciekawe chęć otrzymania takiej formy wsparcia od pracodawcy pojawia się zarówno u młodszych, jak i starszych osób. Nie bez znaczenia jest ich sytuacja rodzinna. Aż 68 procent zainteresowanych mieszka z rodziną, partnerem lub dziećmi.

Dofinansowanie posiłków nie wyprzedziło taki benefitów jak: ubezpieczenie, dofinansowanie do urlopu, prywatna opieka zdrowotna czy inwestycje w rozwój, ale znajduje się zaraz za nimi. A jak pokazują badania drzemie w nim ogromny potencjał, gdyż odpowiada na potrzebę pracowników.

REKLAMA
(Wideboard)

To Cię zainteresuje

Pracownik stracił prawo jazdy – co teraz?

Prawo o ruchu drogowym coraz bardziej restrykcyjnie podchodzą to wszelkiego rodzaju przewinień kierowców. Może się zdarzyć, że przykładny…
pracownik stracił prawo jazdy

Wypalenie zawodowe: co trzecia firma traci przez nie specjalistów

Równo trzy lata temu WHO zaliczyło wypalenie zawodowe do Międzynarodowej Statystycznej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych ICD-11 jako…
wypalenie zawodowe

Płaca minimalna 2023. Przedsiębiorcy: będą fatalne następstwa

To już przesądzone. Płaca minimalna 2023 wyniesie 3.490 złotych od 1 stycznia, oraz 3.600 złotych od 1 lipca.…
Płaca minimalna 2023

Ile może zarobić emeryt i rencista? Uważaj! Limity właśnie zostały obniżone!

Już od 1 września 2022 roku zmniejszą się limity zarobkowe dla świadczeniobiorców, którzy dorabiają do emerytury i renty.…
ile może zarobić emeryt i rencista

Pracodawcy już zwalniają. Dlaczego nie widać tego w oficjalnych statystykach?

Rynek pracy w Polsce nadal jest stabilny, a na spowolnienie zareaguje z opóźnieniem - twierdzą ekonomiści. Nie zmienia…
Pracodawcy już zwalniają

Rynek pracownika? Poczekajcie na to, co się stanie za chwilę!

Brak rąk do pracy, presja płacowa, rynek pracownika – te frazy zdominowały nagłówki w prasie i na portalach…
Rynek pracownika
REKLAMA
(Wideboard)

Magazyn Firma

Magazyn Firma to serwis dla przedsiębiorców sektora MŚP. Prosto, konkretnie i praktycznie pokazujemy to, co ciekawe w zarabianiu pieniędzy.

Odwiedź nas na:

Magazyn Firma 2022. All Rights Reserved.
magnifier