Mali producenci alkoholu, głównie lokalne, rodzinne firmy z niższą akcyzą na swoje produkty. To bonus również dla polskich rolników i sadowników, którzy wpisują się w definicję małych winiarzy, czy cydrowników.

Mali producenci alkoholu ze wsparciem

Prezydent Andrzej Duda podpisał po świętach Ustawę z 9 grudnia 2021 o zmianie ustawy o podatku akcyzowym. Z inicjatywą wyszedł sam fiskus i (co rzadko się zdarza) zdobył poparcie większości klubów zasiadających w Sejmie. Porozumienie ponad politycznymi podziałami? Nie będziemy złośliwi, ale udało się je osiągnąć przy… sprawie alkoholu.

Podpisana ustawa zakłada, że najmniejsi producenci napojów procentowych zapłacą niższą stawkę akcyzy. I to o połowę! Ten bonus dotyczy małych producentów, wina, win owocowych, cydrów, miodów pitnych, półtoraków i dwójniaków.

CZYTAJ TAKŻE: Polski Ład. Ruszyła infolinia, także dla przedsiębiorców

Mali producenci alkoholu, czyli kto?

Połowę akcyzy zapłacą również gorzelnie. Warunkiem jest jednak to, by należały do producentów owoców, którzy wytwarzają alkohol etylowy z owoców pochodzących z lokalnych sadów. Może być to dodatkowy impuls do rozwoju małych grup producenckich. Są jednak limity. Roczny limit w takim przypadku określony na 30 litrów czystego alkoholu będzie dotyczył producenta owoców i osób z nim zamieszkujących, pod warunkiem przeznaczenia alkoholu wyłącznie do konsumpcji własnej” – wyjaśniono w komunikacie resortu finansów.

Inspiracją dla obniżki akcyzy była unijna dyrektywa alkoholowa, która zakłada wprowadzenie takich zmian fakultatywnie. Nie było więc obowiązku ich wprowadzania nałożonego przez Brukselę.

 

Ilu małych producentów alkoholu?

Z wyliczeń ministerstwa finansów wynika, że małych winiarzy i cydrowników jest w Polsce około 150. Około 10 firm zajmuje się wytwarzaniem cydru, perry oraz miodów pitnych. Fiskus spodziewa się jednak, że w obliczu wprowadzanych preferencji, liczba regionalnych podmiotów w tej branży może wzrosnąć nawet kilka razy!

Ile wynoszą stawki akcyzy na alkohol?

Wyciąg stawek akcyzy na alkohol publikujemy, cytując fragment komunikatu ministerstwa finansów:

  • alkohol etylowy: 6275,00 zł od 1 hektolitra alkoholu etylowego 100% vol. zawartego w  gotowym wyrobie;
  • piwo: 8,57 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu;
  • wino: 174,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu;
  • napoje fermentowane: 174,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu;
  • wyroby pośrednie: 350,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu.

W przyszłym roku – po wejściu w życie przepisów dotyczących podwyższenia stawek akcyzy na używki – stawki akcyzy na napoje alkoholowe wyniosą:

  • alkohol etylowy: 6903,00 zł od 1 hektolitra alkoholu etylowego 100% vol. zawartego w  gotowym wyrobie;
  • piwo: 9,43 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu;
  • wino: 191,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu;
  • napoje fermentowane: 191,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu;
  • wyroby pośrednie: 385,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu.

Akcyza na lokalne wyroby alkoholowe

Na mocy opisywanej nowelizacji, mali producenci alkoholu zapłacą tylko 50% akcyzy. Podobnie jak dzieje się to już od 4 lat w przypadku małych browarów. Od początku 2018 roku płacą oni bowiem połowę stawki tj 50% z 8,57 PLN od każdego hektolitra za każdy stopień Plato.