magazyn-firma
Z tego artykułu dowiesz się:

Jest znacznie skuteczniejsza niż pasteryzacja i konserwanty. Paskalizacja to nowatorska metoda utrwalania żywności. Na czym polega? Jak zmieni rynek? Z nowym trendzie Szymon Ostrowski rozmawia z Agnieszką Rembisz, Business Development Director w HPP TradeBridge.

Na czym dokładnie polega paskalizacja?

Technologia HPP (high pressure processing), czyli paskalizacja, to najnowocześniejsza metoda utrwalania żywności, wykorzystująca wysokie ciśnienie. Metoda HPP jest skuteczną i bezpieczniejszą alternatywą wobec innych sposobów przedłużania przydatności do spożycia, takich jak pasteryzacja lub konserwanty. Paskalizacja (HPP) inaktywuje niebezpieczne patogeny psujące żywność i w odróżnieniu od tradycyjnych metod, nie pozbawia produktu części witamin i substancji odżywczych. Gotowy i zapakowany produkt umieszczany jest w szczelnie zamykanej komorze. Komorę wypełnia się wodą do momentu, aż wytworzy się w niej odpowiednie ciśnienie hydrostatyczne o mocy do 6000 barów. W procesie mikroorganizmy i patogeny zostają zniszczone – bez uszczerbku w smaku, wyglądzie i wartościach odżywczych. Cały proces przebiega w przyjaznych witaminom niskich temperaturach.

[et_bloom_inline optin_id="optin_21"]

Jak paskalizacja wpływa na żywność?

HPP   przy   umiarkowanym   ciśnieniu na ogół nie zmienia zapachu, smaku ani innych cech sensorycznych żywności. Dzięki temu taki produkt może dłużej pozostawać w niezmienionej formie na półce sklepowej oraz dostarczać odpowiednich doznań kulinarnych. Paskalizacja,
w odróżnieniu  od  innych  metod utrwalania żywności,  pozwala  na zachowanie  walorów fizykochemicznych produktu, w tym poziomu witamin i mikroelementów – pozwalając zachować właściwości prozdrowotne.

 

Czy paskalizacja jest "wrogiem" pasteryzacji?

Wrogiem bądź sprzymierzeńcem są wyłącznie nawyki konsumentów. Metoda HPP to rozwiązanie dla ludzi o wysokich standardach żywieniowych, którzy nie chcą iść na kompromisy. Chcą wysokiej jakości świeżej żywności na dłużej. Paskalizacja to krok dalej od pasteryzacji – wykorzystanie nowoczesnych technologii w procesie utrwalania produktu. Jedną z najczęściej wymienianych zalet paskalizacji jest możliwość wydłużenia okresu przechowywania – w porównaniu do pasteryzacji, przy jednoczesnym zachowaniu cech sensorycznych świeżych produktów spożywczych. W procesie pasteryzacji obróbka termiczna zmienia smak i cechy produktu. Paskalizacja w umiarkowanych temperaturach może utrzymać zawartość witamin.

W wysokich temperaturach następuje także degradacja witamin. Paskalizacja, w porównaniu z metodami termicznymi, charakteryzuje się także mniejszą ingerencją w zawartość związków bioaktywnych, np. enzymów zawartych w owocach i warzywach.

Więcej o zarabianiu na paskalizacji PONIŻEJ

[et_bloom_inline optin_id="optin_22"]

To Cię zainteresuje

Kredyty hipoteczne 2023r. Idą zmiany. Będzie łatwiej kupić mieszkanie?

Zdolność kredytowa powoli się odbudowuje i zdaniem specjalistów trend ma się utrzymać. Wszystko przez zmiany rynkowe. Eksperci wieszczą…
kredyt

Polski biznes coraz chętniej wdraża podpis elektroniczny – liczba jego użytkowników dynamicznie rośnie od kilku lat

Polscy przedsiębiorcy coraz śmielej sięgają po e-podpis. Certum z grupy Asseco, największy dostawca usług zaufania w Polsce z…

Poradnik dla właściciela małego parkingu. Zarządzanie w oparciu o cyfryzację

Cyfryzacja i automatyzacja parkingu wpływa na redukcję kosztów i optymalne wykorzystanie dostępnej przestrzeni z uwzględnieniem zmieniającego się zapotrzebowania…
navi parking

Kryzys? Jaki kryzys? Więcej nowych firm i mniej upadłości w III kw. 2022 r.

Te dane mogą zaskakiwać, szczególnie, że wiele branż odczuwa kryzys. Według Głównego Urzędu Statystycznego w III kwartale 2022…
kryzys

Pomysł na biznes 2023. Termomodernizacja i OZE z państwowym boosterem

Termomodernizacja i OZE - to może być dobry pomysł na biznes 2023. Jeśli Twoja firma zajmuje tymi obszarami,…
pomysł na biznes 2023

Padł PUESC i e-Zamówienia. Dwa ważne systemy dla przedsiębiorców nie działają

Cyfryzacja ma wiele plusów. Jednak kiedy pojawia się awaria, robi się stresująco. Tak było w poniedziałek (7.11) kiedy…
Padł PUESC

Magazyn Firma

Magazyn Firma to serwis dla przedsiębiorców sektora MŚP. Prosto, konkretnie i praktycznie pokazujemy to, co ciekawe w zarabianiu pieniędzy.

Odwiedź nas na:

Magazyn Firma 2022. All Rights Reserved.
magnifier