magazyn-firma

Rok 2020 ciężko zaliczyć do udanych. Wszystkich zaskoczył koronawirus i wynikające z jego wysokiej zaraźliwości obostrzenia. Problemy finansowe dotknęły większości gałęzi gospodarki, jednak to zadłużenie branży HoReCa wzrosło aż o 1/3 względem roku poprzedniego.

Zamknięte restauracje i hotele, obostrzenia w organizowaniu imprez oraz mniej pracowników w biurach, a co za tym idzie mniejsze zainteresowanie usługami firm cateringowych, negatywnie wpłynęły na budżety restauratorów i hotelarzy. Jak informuje Krajowy Rejestr Długów Biura Informacji Gospodarczej zadłużenie branży HoReCa wyniosło pod koniec 2020 roku 280 mln zł. To oznacza wzrost aż o 1/3 w stosunku do roku 2019.

CZYTAJ TAKŻE: Lokal zamknięty, a koncesja na alkohol do zapłaty. – To absurd – oceniają restauratorzy.

Pandemia a zadłużenie w branży HoReCa

Zyski z dań serwowanych na wynos nigdy nie będą porównywalne z tymi, które osiągają restauracje w trakcie normalnego funkcjonowania. Jedzenie w restauracji to nie tylko chęć zaspokojenia głodu. To przede wszystkim wielowymiarowe przeżycie. Wiedzą o tym restauratorzy, dlatego prześcigają się w wymyślaniu nowych dań, dbają o wystrój sali i szkolą obsługę. Całość tworzy niesamowitą kompozycję. Pozbawiając gastronomię możliwości goszczenia ludzi, rządzący pozbawili przedsiębiorców z tej branży realnego zarobku.

Nie bez przyczyny mówi się, że HoReCa walczy o życie. Puste hotele, za które trzeba ponosić koszty, także nie przynoszą dochodów, ba ich utrzymanie szczególnie zimą to ogromne straty dla właścicieli. Z całej trójki w branży HoReCa, najlepiej radzą sobie firmy cateringowe. A to dlatego, że ich działanie zbytnio się nie zmieniło. Pandemia daje się we znaki wszystkim, ale to ci których biznesu praktycznie stoją cierpią najbardziej. Obostrzenia związane z COVID-19 zaszkodziły w szczególności osobom prowadzącym jednoosobowe działalności oraz tym, którzy już wcześniej ratowali się kredytami. Już w kwietniu 2020 roku, czyli miesiąc po wprowadzeniu restrykcji zadłużenie HoReCa skoczyło o 8%.

Na skraju bankructwa

Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego już w ubiegłym roku ostrzegała, że polityka lockdownu doprowadzi do upadku 1/5 firm hotelarskich. Obecne dane są jeszcze bardziej dramatyczne. Cytowany przez money.pl Jan Enno Einfeld, dyrektor generalny Finiata Group, wskazuje, że ponad połowa przedsiębiorców z branży HoReCa deklaruje, że przy przedłużeniu obostrzeń nie przetrwa na rynku dłużej niż trzy miesiące. Z kolei 1/5 mówi wprost, że jest w stanie przetrzymać tylko miesiąc. Adam Łącki, prezes Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej S.A. doprecyzowuje: - Firmy hotelarskie i gastronomiczne są łącznie winne różnym podmiotom 280,8 mln zł, z czego ponad 102 mln zł oddać muszą bankom, a 73 mln zł firmom windykacyjnym i funduszom sekurytyzacyjnym. W kolejce po spłatę czekają także dostawcy z branży spożywczej, którzy do odzyskania mają 15,5 mln zł oraz firmy leasingowe, u których dług firm HoReCa sięga blisko 12,6 mln zł. Większość, bo blisko 70% zadłużonych biznesów, to jednoosobowe działalności gospodarcze.

CZYTAJ TAKŻE: Innowacje w gastronomii. Są firmy, które chcą zarabiać na nadwadze

Z danych udostępnionych przez KRD najwięcej niespłaconych zobowiązań mają przedsiębiorcy HoReCa z województwa mazowieckiego oraz ze Śląska. Najlepszą sytuacją finansową mogą pochwalić się firmy z województw: opolskiego, podlaskiego i lubuskiego.

REKLAMA
(Wideboard)

To Cię zainteresuje

Poradnik dla właściciela małego parkingu. Zarządzanie w oparciu o cyfryzację

Cyfryzacja i automatyzacja parkingu wpływa na redukcję kosztów i optymalne wykorzystanie dostępnej przestrzeni z uwzględnieniem zmieniającego się zapotrzebowania…
navi parking

Inflacja delikatnie hamuje. Szczyt za nami?

17,4% wyniosła inflacja w listopadzie wynika z szybkiego szacunku Głównego Urzędu Statystycznego. To oznacza, że inflacja zaczyna hamować.…
inflacja
29 11 22

Tarcza antyinflacyjna mocno ograniczona. Zerowy VAT na żywność zostaje

Zerowy VAT na żywność zostaje, podatki od nośników energii wracają do pierwotnych stawek – taką rzeczywistość dla tarczy…
Zerowy VAT na żywność
29 11 22

Ustawa o fundacji rodzinnej może wejść w życie już w 2023 roku

Wyczekiwana przez przedsiębiorców Ustawa o fundacji rodzinnej, a dokładnie jej projekt, jest już w Sejmie. To oznacza, że…
Ustawa o fundacji rodzinnej
28 11 22

Przedsiębiorco, nie radzisz sobie z PUE ZUS? Będą korepetycje

W tym wypadku przepisy nie robią wyjątków. Od 1 stycznia 2023 roku każdy płatnik składem ma ustawowy obowiązek…
PUE ZUS
25 11 22

ING: BLIK bez kodu dla biznesu

Bank ING wprowadza usługę płatności BLIK bez kodu, czyli tzw. opcję „one click”. Jest ona dostępna w aplikacji…
BLIK bez kodu
REKLAMA
(Wideboard)

Magazyn Firma

Magazyn Firma to serwis dla przedsiębiorców sektora MŚP. Prosto, konkretnie i praktycznie pokazujemy to, co ciekawe w zarabianiu pieniędzy.

Odwiedź nas na:

Magazyn Firma 2022. All Rights Reserved.
magnifier